Beroepstaak 2 – Informatievaardigheden

Digitale geletterdheid is een belangrijke term die je goed moet onthouden. Digitale geletterdheid omvat een aantal deelgebieden:

 1. Informatievaardigheden
 2. Mediawijsheid
 3. ICT-Basisvaardigheden
 4. Computational Thinking
Op deze pagina gaat het vooral over Informatievaardigheden. Je zult tijdens het college enkele opdracht krijgen die je gelijk moet uitvoeren. Als je informatievaardigheden denkt dan hoor ik de meeste studenten meteen Google zeggen. Omdat Google een website is die je in staat stelt informatie te vinden op het internet.

Google

De meeste internetgebruikers zoeken informatie op het internet door gebruik te maken van de zoekmachine Google. Per dag worden er ruim 3,5 miljard zoekopdrachten ingetoetst. Alleen:

 1. Google vindt niet alles dat op het internet is gepubliceerd. 
 2. Bovendien zijn de eerste zoekresultaten veelal van websites die betalen om bovenaan te staan (reclame) in het zoekresultatenoverzicht of hun SEO (Search Engine Optimalisatie) goed onder controle hebben. 
 3. Google werkt onder andere ook met cookies en herkent je locatie waarop de zoekmachine de zoekresultaten samenstelt. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar ‘Grieks restaurant‘… grote kans dat de zoekresultatenlijst wordt aangevoerd door een restaurant uit de directe omgeving waar je de zoekopdracht uitvoert.

TIP! Bekijk ook deze supportpagina van Google om te leren hoe je zoekwoorden kunt uitbreiden met allerlei zoekoperators om adequater te zoeken naar informatie op het door Google geïndexeerde internet. https://support.google.com/websearch/answer/136861?hl=nl

 

Let op:

Als het gaat om het gebruik in het onderwijs, besef dan dat Google ook een ‘handige optie’ heeft om je zoekopdracht, terwijl je die typt, aan te vullen met woorden. Ook als je dit doet terwijl het Digibord aan staat kan dit voor onbedoelde onrust zorgen in de klas. Wees hiervan ook bewust als je kinderen zelf laat zoeken. Hiernaast een voorbeeld:

Alternatieve Zoekmachines

Naast Google zijn er talrijke zoekmachines op het internet te vinden zoals BingIlse of zelfs Yahoo.

Onderstaande zoekmachines zijn geschikt voor met name kinderen. Probeer enkele van deze zoekmachines door te zoeken naar een onderwerp naar keuze. Heb je geen onderwerp? Probeer dan een aantal zoekwoorden te bedenken rondom het onderwerp ‘vulkanen’. Het werken vanuit een Mindmap verdient de voorkeur omdat op deze manier de te zoeken woorden duidelijk worden én je tevens kunt controleren wat je al weet van het onderwerp.

https://duckduckgo.com/

www.po-lessen.nl voorheen www.davindi.nl

https://start.slimzoeken.nu

http://www.meestersipke.nl/

http://www.koekeltjes.nl/

Uitdaging:

Ben jij een kei in het zoeken van informatie op internet met behulp van Google? Kijk dan eens op http://agoogleaday.com/

Je kunt er elke dag een nieuwe zoekopdracht uitvoeren. 

Ook voor basisschoolkinderen is er een dergelijke jaarlijkse wedstrijd.
Kijk voor meer informatie op www.jeugdkrakercompetitie.nl 

Lees de brochure brochure-slimmer-zoeken goed door, er staan zeer waardevolle tips in om kinderen te leren goed te zoeken naar informatie [bron]. 

Idee voor op de stage

Laat leerlingen eerst nadenken over wat zij willen zoeken op het internet. Hiervoor staat

 

 

 

WikiWars – The Game

Wiki Wars is een eenvoudig spel waarbij twee deelnemers strijden op Wikipedia.nl. Er gelden de volgende regels:

 • Iedere speler gebruikt een laptop/computer/tablet.
 • Beide spelers starten op dezelfde willekeurige wikipediapagina. (de optie “Willekeurige pagina” zit letterlijk in het menu van Wikipedia…).
 • De scheidsrechter bepaalt de willekeurige eindpagina.
 • Je mag alleen klikken op linken in de artikelen.
 • Je mag alleen gebruik maken van de Vorige-knop als je op en pagina komt zonder linken.
 • Je mag zoeken op de pagina (CTRL + F).
 • Wie als eerst de eindpagina bereikt, wint de ronde!
 • Een wedstrijd bestaat uit best-out-of-three, dus minimaal twee en maximaal drie rondes.
Scroll naar top