Beroepstaak 1 – Presenteren

Hogeschool iPabo – Uit de stagegids 2018/2019

Korte beschrijving van beroepstaak 1
In de eerste beroepstaak leer je een aantal basisvaardigheden op ICT-gebied, die je zowel voor je lessen op de iPabo als in je stageschool kunt gebruiken. In de lessen worden een aantal voorbeelden gegeven van hoe je ICT kunt gebruiken voor kinderen in een leersituatie.

Korte beschrijving van de vakinhoudelijke leerdoelen:

  • De student kan werken met verschillende presentatietools;
  • De student kan filmmateriaal inzetten in de lessen op de basisschool;
  • De student kan werken met educatieve spellen in de basisschool;
  • De student kan kinderen gericht laten zoeken naar informatie op internet.

Verplichte literatuur

Toetsvorm

  • De stageopdrachten moeten worden afgetekend door de ICT-docent via het inleverloket.
  1. Presentatietools Je gebruikt een presentatietool (bijvoorbeeld Powerpoint, flipchart, prowise presenter, gynzy, prezi) voor een presentatie op de iPabo of een les op de basisschool. Voeg daarbij de volgende bewijsmaterialen toe:
  • een LBF of verslag (400 – 500 woorden) met een beschrijving van de gegeven presentatie inclusief evaluatie met verbeterpunten en een link naar het gebruikte materiaal;
  • een toelichting waarom voor deze presentatietool is gekozen en wat de mogelijkheden zijn van verschillende presentatietools, onderbouwd door tenminste twee verschillende bronnen

De overige te kiezen opdrachten worden de komende tijd toegevoegd.

Je gebruikt een presentatietool voor een presentatie op de iPabo óf voor op een les op de basisschool (bijvoorbeeld PowerPoint, Flipchart, Prowise Presenter, Gynzy, Prezi).

Vrijwel iedereen heeft wel eens naar een PowerPointpresentatie gekeken of er zelf een gemaakt. Wij van de ICT Onderwijs afdeling vinden het belangrijk dat je ook leert te werken met andere middelen om een presentatie vorm te geven. Ik begin met PowerPoint omdat deze het meest gebruikt wordt in het onderwijs.

Surfspot

Het programma PowerPoint van Microsoft maakt onderdeel uit van de MS Office familie. Dit MS Officepakket kun je als student van de Hogeschool iPabo voordelig aanschaffen via de site van Surfspot: www.surfspot.nl.

surfspot-inloggen

Klik op de site van Surfspot op Inloggen (zoals in de afbeelding links is te zien).

Selecteer vervolgens de ‘Hogeschool iPabo Amsterdam/Alkmaar’. Je zult naar een inloggedeelte van de iPabo worden geleid en je gebruikt je studentnummer en je iPabo-wachtwoord om in te loggen. Als dit succesvol is gebeurd zal je terug worden geloodst naar www.surfspot.nl en je krijgt de producten te zien die je legaal voor een sterk gereduceerde prijs kunt aanschaffen.

PowerPoint

death-by-powerpoint

PowerPoint biedt veel mogelijkheden om een presentatie te geven en als je elk college of bij je eigen les elke keer PowerPoint gebruikt dan kan er een gevaar ontstaan dat studenten afhaken als je elke PowerPoint volstopt met veel tekst, een overkill aan animaties en het gebruik van veel verschillende kleuren. Er zijn daarom ook boeken geschreven die je kunnen helpen een goede PowerPoint te maken zoals Death by PowerPoint of Presentation Zen.

Bij de allereerste bijeenkomst voor eerstejaars studenten zul je een foute en een goede presentatie te zien krijgen waarbij PowerPoint is gebruikt.

Alternatieve Presentatiegereedschappen

Maar je kunt ook andere ICT-gereedschappen gebruiken om een presentatie vorm te geven. Afhankelijk van de basisschool waar je als student stage gaat lopen heb je steeds vaker te maken met een digibord. Echter, er zijn veel verschillende digiborden en elk digibord werkt sowieso standaard met de voor dát merk geleverde software. Alleen, je kunt er niet vanuit gaan dat elke school de laatste versie van die software heeft geïnstalleerd. Om te voorkomen dat je een les of presentatie hebt voorbereid die niet werkt op een ander digibord, adviseert de sectie ICT Onderwijs gebruik te maken van Prowise Presenter óf Gynzy. Daarover verderop in deze tekst meer.

Maak een presentatie van jezelf, wat zou jij de eerste dag op de stageschool aan de kinderen willen laten zien? Wie ben jij?

Andere te raadplegen bronnen:

http://meestertheo.yurls.net/nl/page/727708#topboxes

http://educatie-en-school.infonu.nl/spreekbeurt/73359-tips-voor-het-houden-van-een-presentatie-of-spreekbeurt.html

Scroll naar top