Beroepstaak 1 – Filmmateriaal

Uit de stagegids 2018/2019

Korte beschrijving van beroepstaak 1

In de eerste beroepstaak leer je een aantal basisvaardigheden op ICT-gebied, die je zowel voor je lessen op de iPabo als in je stageschool kunt gebruiken. In de lessen worden een aantal voorbeelden gegeven van hoe je ICT kunt gebruiken voor kinderen in een leersituatie.

Korte beschrijving van de vakinhoudelijke leerdoelen:

 • In de lessen komen de volgende leerdoelen aan de orde:
 • De student kan werken met verschillende presentatietools;
 • De student kan filmmateriaal inzetten in de lessen op de basisschool;
 • De student kan werken met educatieve spellen in de basisschool;
 • De student kan kinderen gericht laten zoeken naar informatie op internet.

Verplichte literatuur

Toetsvorm

 • De stageopdrachten moeten worden afgetekend door de ICT-docent via het inleverloket.
 1. Filmmateriaal Je gebruikt filmmateriaal bij verschillende lessen op de basisschool. Voeg daarbij de volgende bewijsmaterialen toe:
 • een LBF met een beschrijving van de gegeven les(sen) en een link naar het gebruikte materiaal (minimaal drie verschillende filmpjes);
 • een toelichting waarom het gebruik van filmmateriaal een meerwaarde voor kinderen biedt en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende sites waar filmmateriaal te vinden is, onderbouwd door tenminste twee verschillende bronnen.

De overige te kiezen opdrachten worden de komende tijd toegevoegd.

Video is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In de bus of de trein, op het station of in het stadion overal zie je video’s. De laatste tijd komt streaming video steeds vaker voor, het bekijken van filmbeelden terwijl deze wordt gedownload. Een voorbeeld hiervan is Netflix. Je kunt stellen dat elk kind in Nederland elke dag op een of andere manier met video in aanraking komt. Al was het omdat zij Enzo Knol bekijken of PewDiePie of de Rhijjashow.

Op de basisschool is vrijwel altijd een internetverbinding aanwezig zodat ook in de klas door de groep of individuele kinderen video kan worden bekeken.

Het is tegenwoordig vrij gemakkelijk om zelf snel een video te maken. Populaire Apps zoals Snapchat of Vine maar ook Instagram stellen gebruikers in staat met behulp van de mobiele telefoon of tablet dergelijke video’s snel te delen met anderen. Ook in de bovenbouwgroepen zitten kinderen die beschikken over een mobiele telefoon. Hierover in een ander bericht meer informatie.

In deze tekst gaat het vooral om het gebruik van videomateriaal ter ondersteuning van een les die je geeft op de basisschool. Bijvoorbeeld een les over vulkanen kun je inleiden met een video waarin een vulkaan te zien is. De kans is groot dat je denkt aan Youtube om een film op te zoeken. Hieronder dan ook een voorbeeld van een filmpje. Bekijk ook eens de originele Youtube-pagina waarop deze film is te zien en lees de reacties op het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Cm8RFyJAIzw

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Wist jij dat…

 • er elke minuut 300 uur aan video wordt toegevoegd aan Youtube?
 • er elke dag 5 miljard video’s worden bekeken?
 • er 1.300.000.000 gebruikers zijn op Youtube?
 • er elke maand 3.250.000.000 uur aan video wordt bekeken?
 • er zo’n 6 miljard uur aan video op de servers van Youtube staat?

Bronnen:
https://www.youtube.com/yt/press/statistics.html
https://www.omnicoreagency.com/youtube-statistics/

Bonus: bekijk ook eens wat er in 1 minuut op het internet gebeurt.

Als jij een les gaat geven aan kinderen dan zul je je af moeten vragen of en zo ja, waar je een video(fragment) wilt laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een introductie van de les en achteraf vraag je aan de kinderen wat ze hebben gezien. Je kunt ook na je introductie een video(fragment) laten zien en er voor kiezen om een of meerdere kijkvragen te stellen.

Opdracht: Bedenk met je maatje welke vragen je zou kunnen stellen na het bekijken van onderstaande video.

Opdracht:

Bekijk de film en beantwoord de volgende vragen:

 1. Hoe vaak wordt het goede doel genoemd?
 2. Wat is een speaker?
 3. Wat kregen de kinderen na afloop?
 4. Hoe heet de speciale radio?

Een selectie van te gebruiken bronnen:

http://www.schooltv.nl/

http://www.kennisnet.nl/themas/video

https://www.leraar24.nl/video-inzetten-in-de-les/

https://www.digivaardigdigiveilig.nl/uploads/Kinderenenonlinevideo.pdf

Scroll naar top